Sorry, your browser does not support inline SVG.

Maak kennis met: Will Simons

Een interview met een “oude rot in het vak”: Will Simons. Al meer dan 25 jaar in dienst bij Aliaxis Nederland en nog steeds niet uitgeleerd. Waar houdt Will zich mee bezig en waardoor blijft dit vak uitdagend en interessant voor hem? Lees dan snel verder..

Je bent in dienst bij Aliaxis Nederland als “Engineering & Quality Manager”. Wat houdt dat precies in?

“Dat is een interessante vraag. Als Engineering Manager ben ik verantwoordelijk voor het proces vanaf het idee tot aan het kant-en-klare, getest product inclusief bijbehorende matrijzen en andere gereedschappen. Als Quality Manager ben ik ervoor verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die we naar de klanten sturen. Deze moeten voldoen aan de gestelde eisen, normen en wetgeving.

Een belangrijk gedeelte van mijn werk bestaat uit het coachen en faciliteren van mensen zodat zij hun werk goed kunnen doen. Ik zeg altijd: als je je werk moet doen, heb je ook goed gereedschap nodig. Zonder goed gereedschap, kun je niet fatsoenlijk je werk doen. Door middel van coaching probeer ik mensen te ondersteunen en in de goede richting te sturen.

Als medewerkers tegen problemen of knelpunten aanlopen, ga ik met ze in gesprek om zo te kijken naar een (soms creatieve) oplossing. Daarnaast is het mijn taak om te kijken op welke manier we slimmer en efficiënter kunnen werken. In bepaalde situaties is het noodzakelijk dat er investeringen gedaan worden, dan is het mijn verantwoordelijkheid om te kijken of bepaalde aankopen het waard zijn om in te investeren.

Daarnaast is het erg belangrijk als manager dat je blijft communiceren met je mensen. Je moet er niet vanuit gaan dat als iemand zijn werk doet, het dan wel vanzelf goed zal gaan. Ik denk dat mensen beter gaan functioneren wanneer je tijd en aandacht voor je mensen hebt. Eerlijk is eerlijk, het lukt me ook niet altijd.. maar dat is wel waar ik als manager voor sta.”

Wat is jouw expertise?

“Ik ben bij Aliaxis Nederland, destijds Akatherm KMF, in dienst getreden als Process Engineer. Ik hield me voornamelijk bezig met het spuitgieten van nieuwe producten en matrijzen. Dit betekent dat ik voornamelijk werkzaam was op de werkvloer. De kennis die ik als Process Engineer heb ontwikkelt, die is goud waard! Daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Door deze ervaring weet ik vrijwel alle ins en outs van het spuitgietproces. Daardoor kan ik ook gericht meedenken in oplossingen. Een heel concreet voorbeeld: in mijn rol als “Quality Manager” kan ik snel beoordelen hoe een afwijking aan een product verbeterd kan worden.

Verder denk ik niet in problemen, maar in oplossingen. Ik zit dan ook tegen het plafond aan als iemand tegen mij zegt “dat kunnen wij niet” of “dat hebben wij nog nooit zo gedaan”. Voor vrijwel elk knelpunt is wel een (soms creatieve) oplossing te bedenken!”

Je bent als sinds 1994 werkzaam voor onze organisatie. Wat houdt het werk interessant, leuk en uitdagend?

“Vroeger heb ik altijd gezegd: op het moment dat het werk niet meer interessant is of saai begint te worden, dan ben ik weg. Ik ben al bijna 27 jaar in dienst en saai is het zeker niet. Ik werk voor een dynamische organisatie en wij hebben de afgelopen jaren veel bereikt.

In mijn carrière bij Aliaxis Nederland heb ik verschillende functies vervuld. Ik ben dus begonnen als Process Engineer en ben vervolgens teamleider en uiteindelijk hoofd van de afdeling geworden. Rond 2007 is er ook nog een stukje “research” bij gekomen, daarbij zijn we onderzoek gaan doen naar de ontwikkeling van compleet nieuwe producten, in dit geval daktrechters.

Verder heb ik nog een erg mooi project mogen doen: het bouwen van een testtoren naast ons kantoorpand. Door deze testtoren kunnen wij onze eigen producten testen én hebben wij de mogelijkheid om onze Akasison-systemen en systemen voor hoogbouw te laten zien aan onze klanten.

Vorig jaar heb ik de rol van “Quality Manager” erbij gekregen. In de combinatiefunctie van “Engineer & Quality Manager” wordt er van mij verwacht dat ik met veel dingen tegelijkertijd bezig kan zijn. Daardoor blijft mijn werk uitdagend en interessant. Elke dag word je geconfronteerd met zaken waar een oplossing voor bedacht moet worden, dat spreekt mij enorm aan.”

Sinds maart 2020 hebben wij helaas te maken met Covid-19. Heeft dit impact voor jouw werkzaamheden?

“Ja zeker, sindsdien werken we veel meer online, omdat collega’s thuis aan het werk zijn. Daarnaast komt er natuurlijk veel minder bezoek over de vloer. Ik merk nu dat het soms zelf handiger is om zelfs intern overleg online in te plannen. Tijdens overleg met mijn collega’s kun je dan makkelijk allerlei informatie op het beeldscherm delen, zoals tekeningen en meetrapporten. Door dan online een bespreking in te plannen, kun je de tekeningen gemakkelijk via het scherm met elkaar delen.

Het is wel zo dat, als het gaat over het bespreken van (monsters van) nieuwe producten, niets belangrijker is dan fysieke afspraken. Je hebt de mogelijkheid om een product te bekijken, in de hand te nemen en het rond te laten gaan.

Een combinatie van online en fysieke afspraken, zou een ideale mix zijn voor in de toekomst.”

De afgelopen jaren heb je verschillende stagiair(e)s begeleidt. Waarom vind je het belangrijk om studenten de mogelijkheid te bieden om bij jou op de afdeling stage te lopen?

“Ik heb zelf de opleiding HTS (Hogere Technische School) gevolgd en een onderdeel van deze opleiding was om stage te lopen. Ik vind dat stage een erg belangrijk onderdeel is van een opleiding omdat je dan ziet en leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Uiteraard vakinhoudelijk, maar ook hoe je intern met elkaar overlegt en communiceert.

Vaak zie je dat de “jonge garde” de neiging heeft om veel via de mail te communiceren. Ik probeer de stagiair(e)s mee te geven dat het belangrijk is dat je naar mensen toe loopt en face-to-face dingen probeert af te stemmen. Dat werkt nog altijd het beste en helpt om van een goede oplossing een nog betere (goedkopere, slimmere) oplossing te maken. Bovendien weten de vakmensen op de vloer het allerbeste hoe je iets moet maken of het beste kunt oplossen.”

Tot slot, hoe zou jij onze bedrijfscultuur omschrijven?

“Ik heb me altijd veilig en thuis gevoeld binnen Aliaxis. Er hangt hier nog altijd een familiaire en informele sfeer. Je kunt overal naar binnen lopen en een praatje met iemand maken. Ik voel me hier op mijn plaats. We zijn een betrouwbaar bedrijf wat goed zorgt voor onze medewerkers! Dat heb ik altijd gewaardeerd.”