Duurzaam bouwen en circulair bouwen. Zijn het populaire termen omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is voor onze toekomst, of omdat we er niet langer omheen kunnen? Nu de EPD voor Akasison is verstrekt, is het een mooie gelegenheid om dat met Marcel Smit van VDR Bouwgroep en Kor Datema van de Leidinggroothandel te bespreken. Beiden weten goed wat hun klanten drijft én wat er nodig is om de verduurzaming van de bouwsector te versnellen.
VDR Bouwgroep, gevestigd in Deventer, bestaat al ruim 120 jaar en is een voorloper op het front van duurzaam en circulair bouwen. Het bedrijf trekt dan ook opdrachtgevers aan die duurzaamheid belangrijk vinden. Marcel Smit, Hoofd Calculatie bij VDR: “We hebben al heel wat duurzame projecten gedaan en zien nu ook een groeiende vraag naar circulariteit uit de markt. Grond en grondstoffen worden schaarser en dus ook duurder. Bovendien verwachten overheden dat we materialen zoveel mogelijk hergebruiken. Dat kan alleen als je samen met je bouwpartners goed nadenkt over alle stappen in het bouwproces. Materialen moeten bijvoorbeeld goed demontabel zijn.”
Groot en aantoonbaar circulair
Een mooi voorbeeld van circulair bouwen is het pand van Bleckmann in Almelo, vertelt Smit. Het is het grootste aantoonbaar circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Nederland, met uitstekende waarden voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), MCI (Materialen CirculariteitsIndex) en LI (LosmaakbaarheidsIndex) en beslaat ruim 46.000 m2. Doel was te komen tot een modern, multifunctioneel fulfillment center dat voldoet aan alle eisen van de gebruiker maar óók circulair is. Eerder ontwikkelde VDR al de Nexteria formule, een combinatie van gevalideerde rekenmethodieken waarmee het begrip circulair gebouw concreet wordt gemaakt en inzicht geeft in de waarde van alle toegepaste materialen. En uniek voor de markt: terugnamecontracten waarmee bouwpartners zich committeren aan het circulaire gedachtengoed.
'Voordeel is dat een engineer van Aliaxis meedenkt en een ontwerp op maat maakt. Zo kun je snel schakelen en heef efficiënt met materialen omgaan.' Marcel Smit - Hoofd Calculatie VDR Bouwgroep
Duurzaam, snel en marktconform
Smit: “Samen met Van Haren Installaties hebben we gekeken naar een circulair en kwalitatief hoogwaardig hemelwaterafvoersysteem. Daaruit kwam Akasison van Aliaxis. Voordeel is dat een engineer van Aliaxis meedenkt en een ontwerp op maat maakt. Zo kun je snel schakelen en heel efficiënt met materialen omgaan.” De LCA en EPD voor Akasison bevestigen het duurzame karakter van het systeem volgens Smit: “Ook wij kijken steeds meer naar LCA’s en EPD’s, want we willen werken met aantoonbaar duurzame en circulaire partners. Natuurlijk is dat niet allesbepalend, want je wilt ook dat het een goede partner is die snel kan reageren op de vraag en marktconforme prijzen hanteert. Gelukkig zit ook dat goed.”
Voor VDR is circulair bouwen inmiddels het uitgangspunt, maar Smit denkt dat de druk vanuit regelgeving noodzakelijk is om de markt sneller te verduurzamen. “Veel partijen zijn nog erg afwachtend en opereren sterk prijsgedreven. Ze baseren zich op een lineaire bedrijfsvoering; inkoop, verwerking, oplevering, winst. Er wordt te weinig geïnvesteerd in de herkomst, milieubelasting en herbruikbaarheid van producten. De voorlopers in de markt bewijzen het al: je kunt prima marktconform én circulair bouwen, het vergt alleen wel een omslag in mentaliteit en werkwijze. Daarom zeg ik: bewustwording is één, dwingende regelgeving is nog belangrijker.”
Familiebedrijven maken het verschil
Ook Kor Datema, CEO bij de Van Ginkel-groep en De Leidinggroothandel vreest dat meer regels onontkoombaar zijn. De Leidinggroothandel is specialist in leidingsystemen en gevestigd in Hoogezand en Haaksbergen. Toch pleit hij liever voor een open blik en vertrouwen vanuit opdrachtgevers. “Duurzaam wordt veel te veel aan geld gekoppeld. Vanuit ons gedachtengoed is duurzaam en circulair bouwen heel gewoon. Als je het goede wilt doen, dan wil je werken met producten die recyclebaar zijn. En ik sta in voor veel familiebedrijven die ook zo denken en werken. Daar zie ik ook vooral de verandering gebeuren: die familiebedrijven hebben geen aandeelhouders die pushen voor nog meer snelle winst. En als je het zelf wilt, zijn regels ook niet nodig. Opdrachtgevers mogen daar best bij stilstaan als ze een uitvraag doen.”
'Onze samenwerking gaat al bijna 20 jaar terug. Er is veel expertise op het gebied van stromingsleer en slimme hemelwaterafvoer.' Kor Datema - CEO van Ginkel-groep en De Leidinggroothandel
Offers brengen
Bij duurzaam bouwen hoort ook offers brengen en moet geld niet alles bepalen, vindt Datema. “Wil je het onderste uit de kan, of wil je circulair? Als opdrachtgever moet je ook realistisch zijn. Ik vind een puntensysteem daarom wel goed, daarmee stimuleer je dat andere keuzes worden gemaakt en materialen worden hergebruikt of gerecycled. Ook moet vanuit de overheid nog eens goed gekeken worden naar de certificering van waterleiding- en afvoersystemen, want nu mag maar een deel van recyclebaar materiaal zijn, terwijl dat percentage misschien best omhoog kan. En subsidieregelingen vanuit gemeenten zijn ook een mooie stimulans.”
Duurzame kers op de taart
De komst van een EPD voor Akasison is voor Datema een mooie kers op de taart. “Onze samenwerking gaat al bijna 20 jaar terug. We hebben als distributeur ook ideeën ingebracht voor doorontwikkeling en dat wordt dan ook serieus opgepakt. Er is veel expertise opgebouwd bij Aliaxis op het gebied van stromingsleer en slimme hemelwaterafvoer. En met de EPD toon je aan dat goed en snel heel goed samen kan met duurzaam. Ik zou zeggen: opdrachtgevers, kom maar op, wij zijn er klaar voor!”
Voor meer informatie over de Environmental Product Declaration voor Akasison, neem contact op met Mariska.
Kom in contact
Mariska Graveland
mariska.graveland@aliaxis.com